Vælg den rette dør til dit hjem

“Sesam, Sesam, luk dig op”. De fleste kender i dag den sætning, som skulle siges til den magiske dør i eventyret om Ali Baba og de fyrretyve røvere fra samlingen 1001 nats eventyr. Idéen om en magisk dør er meget sjov, for egentlig har alle almindelige døre også en magisk funktion: de åbner ind til et ukendt område. Et område, som man kun har mulighed for at komme ind til ved at træde gennem døren. Døren kan låses eller spærres, og herved forbliver det aflukkede område hemmeligt og utilgængeligt. Døren kan derimod også åbnes op vid gab, så alle har mulighed for at træde ind i det lukkede område. Med en dør har man altså magt over et område, og ved at besidde magten over døren, kan man styre, hvem der kommer ind i det lukkede område, som oftere går under betegnelsen “hus”, “hjem” eller “rum”.

En yderdør er nødvendig for ethvert hus og enhver bygning, da man ellers ikke har mulighed for at få adgang hertil. Derudover er det vigtigt, at døren er holdbar og af god kvalitet – særligt når der er tale om en yderdør.
Yderdøren skal ikke blot fungere som adgangsportal til det indre af huset. Den skal også kunne stå i mod vind og vejr, og i Danmark kan vejret være ganske anstrengende for en dør, da det danske vejr byder på både vind, regn, sne og sol. Døren skal derfor være all-round behandlet, så den kan modstå både fugt og udtørring. Samtidig skal døren holde sig pæn, så træet ikke begynder at sprække eller skalle, så snart solen har skinnet i bare en uge. 

Når man vælger en yderdør, er det også vigtigt, at man vælger en dør med stærke hængsler. Særligt en yderdør åbnes og lukkes mange gange i løbet af en dag, hvorimod en inderdør mange gange får lov til at stå åben og måske kun bliver lukket en gang i mellem. Yderdørens hængsler skal derfor være stærke og smurte, så døren ikke knirker eller blive stram at åbne. 

Det er naturligvis også vigtigt at forholde sig til dørens udseende. Dette gælder uanset, om det er en hoveddør, en terrassedør eller en helt tredje form for yderdør, som man skal til at anskaffe sig. For at få et harmonisk og pænt hjem, må man kigge på og overveje, i hvilken stil huset er bygget. Både på ydersiden og indersiden skal døren passe sammen med hjemmet. Det kan ikke nytte noget, at man køber en lyseblå, fin trædør, som passer til et sommerhus ved havet, hvis man bor i et gammel bjælkehus ude i skoven. Der vil opstå irritationer for øjet, og hjemmet vil ikke se pænt ud. 

Det er vigtigt, at man føler sig hjemme i sit hus, og man skal derfor i sidste ende huske, at det vigtigste er at vælge en dør, som man godt kan lide – uanset stilen. Det er dog oftest sådan, at resultatet bliver pænest, hvis døren passer til husets stil.
Hos net2kompagniet.dk forhandles en masse forskellige slags døre, og der er derfor helt sikkert en, der passer til lige netop det hjem, man selv bor i.